Data publikacji: 08.04.2020 Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Eurocash Gastronomia z gwarancją bezpieczeństwa żywności Kategoria: towary konsumpcyjne, transport
Eurocash Gastronomia, czołowy dystrybutor szerokiej oferty produktów do profesjonalnej gastronomii w Polsce, uzyskał certyfikat Globalnego Standardu Magazynowania i Dystrybucji BRC Storage and Distribution AA+, co oznacza, że firma gwarantuje zachowanie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów żywnościowych, ich legalności i jakości w całym łańcuchu logistycznym.
Eurocash Gastronomia, czołowy dystrybutor szerokiej oferty produktów do profesjonalnej gastronomii w Polsce, uzyskał certyfikat Globalnego Standardu Magazynowania i Dystrybucji BRC Storage and Distribution AA+, co oznacza, że firma gwarantuje zachowanie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów żywnościowych, ich legalności i jakości w całym łańcuchu logistycznym.
Eurocash Gastronomia już wcześniej zdobyła certyfikat Międzynarodowego Standardu IFS Logistic, a także potwierdzenia spełniania norm ISO 22000 i standardów MSC&ASC. Certyfikat BRC S&D na poziomie AA+ ma być gwarancją dla klientów, że w procesach magazynowania, kompletacji, transportu i innych operacji logistycznych Eurocash Gastronomia spełnia wszystkie wymagania zawarte w polskim i europejskim prawie żywnościowym. Zewnętrzna certyfikacja oznacza też, że firma stosuje wiele narzędzi samokontroli w celu monitorowania bezpieczeństwa żywności i jej jakości handlowej.
– W kwestii bezpieczeństwa i jakości żywności stosujemy uznawane na całym świecie standardy, zatwierdzone przez Globalną Inicjatywę ds. Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). Wpisaliśmy je w naszą strategię zarządzania, żeby na bezpieczeństwie zdrowotnym i jakości produktów budować naszą przewagę konkurencyjną. W naszym zakresie działalności nie ma na świecie lepszych rozwiązań. Certyfikat BRC jest dodatkowym potwierdzeniem, że nasze dostawy są bezpieczne „od pola do stołu”, co nabiera szczególnego znaczenia w okresie zagrożenia koronawirusem. Dajemy dziś gwarancję stałej jakości żywności oraz bezpieczeństwa pracowników zarówno naszych, jak i kontrahentów. Takiego poziomu obsługi nie oferuje żaden z pozostałych uczestników rynku dystrybucyjnego w Polsce – mówi Witold Kosmala, Dyrektor Generalny Eurocash Gastronomia.
Certyfikat BRC zawiera w sobie elementy wymagane w najbardziej znanych w Polsce zasadach HACCP i normach ISO. Określa on między innymi wymagania dotyczące dokumentowania całego procesu obsługi oraz bieżącej weryfikacji i oceny jego działania. Na każdym etapie obrotu możliwa jest identyfikacja skąd pochodzi dany produkt. Troska o higienę i bezpieczeństwo obejmuje nie tylko surowce i materiały, ale również ludzi, budynki i ich otoczenie, maszyny i urządzenia, magazyny, transport, a nawet postępowanie z odpadami. Eurocash Gastronomia na każdym etapie monitoruje temperaturę w jakiej przechowywana lub transportowana jest żywność. Firma stale pilnuje też, żeby nie doszło do fizycznego, biologicznego lub chemicznego zanieczyszczenia żywności.
Spełnianie standardów BRC S&D, IFS Logistic i ISO 22000 oznacza, że Eurocash Gastronomia może natychmiast podejmować działania związane z różnymi zagrożeniami, również z takimi jak COVID-19. W związku z tym m.in. zaostrzone zostały zasady higieny i profilaktyki, które obowiązują zarówno pracowników ECG jak i osoby z firm zewnętrznych.
– Mimo ograniczeń i zmian wywołanych przez stan epidemii w Polsce ceny w Eurocash Gastronomia nie zmieniły się, a dostawy do odbiorców, którzy w obecnych warunkach nadal mogą świadczyć usługi są realizowane zgodnie z ustalonymi harmonogramami. Co ważne, zamówienia w Eurocash Gastronomia można składać zdalnie przez platformę zakupową eurocash.pl – informuje Witold Kosmala.
Certyfikat BRC S&D na poziomie AA+ wydawany przez międzynarodową firmę SGS jest ważny przez rok od daty wydania i funkcjonuje w systemie audytów niezapowiedzianych. Oznacza to, że audytor w każdej chwili może wejść na teren jednego z trzech głównych magazynów firmy Eurocash Gastronomii, żeby sprawdzić, czy firma działa zgodnie ze standardami potwierdzonymi certyfikatem.
Eurocash Gastronomia to czołowy, ogólnopolski dystrybutor szerokiej oferty produktów do profesjonalnej gastronomii, należący do Grupy Eurocash. Kompleksowo obsługuje rynek hoteli, restauracji oraz cateringu. Specjalizuje się w obsłudze klientów sieciowych, sieci stacji benzynowych oraz klientów indywidualnych z branży HoReCa. W jednej dostawie oferuje różnorodne produkty świeże: żywność convenience, asortyment ultra świeży, owoce, warzywa, mięso, produkty mrożone, chłodzone oraz suche. źródło: Biuro Prasowe Grupa Eurocash Załączniki: Hashtagi: #towary konsumpcyjne #transport