Data publikacji: 06.09.2011 Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nespresso – élan vital segmentu kawy porcjowanej w 2011 roku Kategoria: nowe produkty/usługi, towary konsumpcyjne
Nespresso ciągle na pozycji lidera
Warszawa, wrzesień 2011 r. – marka Nestlé Nespresso w pierwszej połowie 2011 roku osiągnęła dwucyfrowy wzrost przy ponad 15% sprzedaży generowanej poza Europą. Nespresso w dalszym ciągu wykorzystuje rozmach i innowacyjność w dynamicznym segmencie kawy porcjowanej. Kategoria ta, zdobywając 8% całego rynku kawy na świecie w 2010 roku, wciąż wykazywała silny wzrost w ujęciu zarówno ilościowym, jak i wartościowym.
W pierwszych sześciu miesiącach roku konsumenci nadal wybierali Nespresso, zarówno na ustabilizowanych rynkach europejskich, jak i na rynkach rozwijających się, niezależnie od pojawienia się nowej konkurencji. „Staliśmy się lokomotywą napędzającą tę kategorię. Dzięki wysokiej jakości kawy, innowacyjności urządzeń oraz zaangażowaniu konsumentów, osiągamy korzyści w postaci stałego uznania dla kawy porcjowanej Premium” – oświadczył Richard Girardot, Dyrektor Zarządzający Nestlé Nespresso SA. „Aby utrzymać pozycję lidera oraz dobre wyniki, kontynuowaliśmy nasze już i tak znaczące nakłady na innowacje, obsługę i jakość – czyli wszystko to, co kształtuje doświadczenie konsumenta” – powiedział Richard Girardot.
Najważniejsze informacje dotyczące pierwszej połowy 2011 roku
Nespresso wprowadziła wiele nowych produktów i inicjatyw, które wspomagają witalność marki. W kwietniu na rynku pojawiła się Onirio, nowa Limitowana Edycja kawy. Dzięki PIXIE, pierwszemu urządzeniu wprowadzonemu na skalę światową, spółka Nespresso odnotowała najbardziej udaną premierę swojej maszyny.
Wyjątkowa społeczność Nespresso, licząca aż 10 milionów zwolenników marki, wciąż powiększała się o nowych koneserów kawy. Do czerwca już ponad milion użytkowników Facebooka zostało fanami Nespresso i bezpośrednio stykało się z marką w ponad 220 butikach, w 150 miastach i 40 krajach.
Dwa lata po uruchomieniu inicjatywy ekologicznej Ecolaboration™, spółka Nespresso odnotowała określone, wymierne postępy[i] w zakresie zobowiązań pozyskiwania kawy, recyklingu kapsułek oraz redukcji emisji dwutlenku węgla. „Realizując idee Ecolaboration™, przyjęliśmy wyjątkowe, całościowe podejście do ekologii, które stało się naszym sposobem prowadzenia biznesu” – stwierdził Richard Girardot. „Jesteśmy na dobrej drodze, aby zrealizować nasze zobowiązania na 2013 rok. Nieustannie staramy się też wskazywać, że ekologia jest jednym z kluczowych czynników napędzających rozwój naszej spółki”.
Nespresso w Polsce
Według danych GFK Polonia, segment ekspresów do systemów kawy porcjowanej jest najszybciej rozwijającym się segmentem w kategorii urządzeń do przygotowywania kawy. Jest to rynek stanowiący 116 tys. szt. z obrotem w wysokości 83 mln zł w pierwszym półroczu 2011 r. Do czerwca 2011 roku osiągnął 36% wzrost wartościowy i 22% ilościowy, w stosunku do analogicznego okresu rok wcześniej. Tym samym osiągnął 20% udziałów ilościowych w tym rynku.
„Marka Nespresso jest jednym z głównych graczy w kategorii i wciąż poprawia swoją pozycję rosnąc szybciej niż sam segment. W pierwszej połowie roku marka podwoiła ilość sprzedawanych maszyn w stosunku to roku poprzedniego” – powiedział Dariusz Rompa, Country Business Manager Nespresso w Polsce. „Nowa maszyna PIXIE została bardzo dobrze przyjęta przez polskich konsumentów, co obrazują dane GFK Polonia pokazując blisko 30% udział Nespresso w sprzedaży maszyn. W drugiej połowie roku najważniejszymi wydarzeniami będą premiery kolejnych ekspresów. Przygotowaliśmy również nowe usługi i promocje dla naszych konsumentów.” Druga, po PIXIE wprowadzona w tym roku maszyna dla klientów indywidualnych – Lattissima+, oferuje proste i wyjątkowej jakości rozwiązania mleczne, dzięki czemu wpisuje się idealnie w gusta Polaków preferujących kawę z mlekiem. Nowe propozycje dla biznesu Zenius i Aguila dadzą wielbicielom marki Nespresso dostęp do doskonałej kawy również w miejscu pracy czy w restauracji, a właścicielom zapewnią korzyść biznesową.
Spojrzenie na drugą połowę 2011 roku
W drugiej połowie roku spółka nadal koncentrować się będzie na kształtowaniu i promowaniu kultury picia kawy, w której to roli zadebiutowała swoimi pionierskimi projektami 25 lat temu, i poszukiwać będzie nowych odkryć na geograficznej mapie świata. W tym roku Nespresso planujerozbudować swoją sieć detaliczną do ponad 250 sklepów. W nadchodzących miesiącach planowane jest otwarcie nowych sklepów w Genewie, Berlinie, Paryżu i Auckland. Spółka wprowadzi na rynek swoją pierwszą kawę z Limitowanej Edycji pozyskiwaną całkowicie w ramach programu ekologicznego Nespresso AAA Sustainable Quality™.
***
Informacje kontaktowe
Agnieszka Zagrajek, Weber Shandwick
tel: + 48 22 210 12 40, e-mail: [email protected]
Joanna Turczyk, Marketing Manager Nespresso Polska
tel: + 48 22 877 46 86, e-mail: [email protected]
Informacje o Nestlé Nespresso SA
Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku w segmencie najwyższej jakości kawy porcjowanej Premium. Siedziba spółki znajduje się w Lozannie, w Szwajcarii. Spółka Nespresso obecna jest w ponad 50 krajach i zatrudnia 5500 pracowników. W 2010 roku spółka zarządzała światową siecią sprzedaży detalicznej w postaci 215 ekskluzywnych butików. Marka Nespresso przyniosła w 2010 roku światową sprzedaż na poziomie 3,22 miliardów CHF oraz wzrost realny o ponad 20%. W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o odwiedzenie strony: www.nespresso.com/mediacenter i www.nespresso.com/pl/pl.
[i] Link do strony http://www.ecolaboration.com/mediacenter/pdf/midTerm2011/EcolaborationMidTerm_FULL_EN_110704.pdf
źródło: Biuro Prasowe Nestlé Polska S.A. Załączniki: Hashtagi: #nowe produkty/usługi #towary konsumpcyjne